Saturday, April 10, 2010

Masalah

Salam. Semua orang ada masalah tersendiri. Aku ada beberapa kelemahan nak kena buat reminder kat diri sendiri. Biar muhasabah untuk perkara kebaikan. Renungkan jelar.

1. Kalo aku lambat bersiap pegi kolej, setokin mama aku pinjam je.
Tak nak pon aku kata "ma, dayah dah lambat ni nak pinjam stokin buleh",takde punya nak mintak izin, terus sarung kaki stokin mamala aku guna kalo dah lambat. Balik nanti terus pulangkan :D

2. Kalo aku ngantuk kat kelas, aku conteng kat kertas, kekadang lukis kucing, lukis orang, lukis muka lecturer. hakha. Nak kena cari bahanla biar tak ngantuk pegila beli stok gula gula satu paket buat bekalan masa depan. Makan gula gula time kelas banyak banyak pon bahya, boleh buat gigi rongak kan :O

3. Kalo aku lambat masuk kelas, dengan muka tak malu aku akan terus duduk kat kerusi meja tu danTAK AKAN berani pandang muka lecturer dulu. SEBABnyatakut tak pasal pasal kena denda naik atas kerusi. kang dia tanya aku apa yang disoal bila dia ngajar aku manala faham. Baru masuk kelas, datang plak lambat. Ilmu tu kurang keberkatannya.

4. Kalo ada presentation, kadang-kadang mulut macam berani nak cerita panjang, padahal preparation selalu tunggang-langgang. Prepare when you ready oke.

5. PRESENTATION sangatlah penting. CONFIDENCE level pon kena tinggi beb. Kadang-kadang selalu slack nak present depan orang ramai.

Jom share skit
Teknik Bercakap di Khalayak Ramai : aku terbaca jawapan ini dari masalah confidence level someone. Pertama, sedari cara anda berdiri semasa anda gementar dan kedua
perhati dan tiru cara orang professional berucap
Tips ketiga,bayangkan semula semasa anda berucap di depan khalayak ramai.
bercakap jangan lupa untuk BERNAFAS.



Jadi, latihan nya, berdiri depan cermin, cuba bernafas dengan laju. Bernafas macam baru dikejar hantu.

SELESAI. MASALAH takkan terjadi kalao kau cari pasal.
Conclusion: Beringat sebelum kena. Jangan lupa semua orang ada masalah
Suddah


Ps/ Im learning. Aku nak masuk contest belog orang kalo jadi ah :))
Petua,amalkan tips kejayaan yang telah Allah titipkan di permulaan surah al-Mu'minun, surah yang ke 23 di dalam lembaran al-Quran..

3 comments:

yusuf mujahidin ™ said...

heheh...share stoking...

Jard The Great said...

salam.. berkenaan petanyaan di chatbox.. betul la tu.. ehehe.. fridaus la tu.. camna kenal ek?

/Dayah//Nurul/ said...

yusuf: suka eh..

jard: kenal time zmn2 kat myspace.
dia dah kwen ke? jard kenal dia camna plak

Pages