Sunday, August 29, 2010

Hidup & mati Allah tentukan







SALAM RAMADHAN KE-19

CUBA BREBUT MALAM BERIKUT-
Malam Lailatul Qadar adalah malam di mana Allah SWT menurunkan firmannya ke langit dunia menerusi al-Quran.

Kehidupan ini adalah permainan dalam pelbagai adegan yang mencabar dan penuh dugaan serta ujian Allah.
Sesungguhnya segala dugaan bertujuan menguji kesabaran dan tahap keimanan seseorang hamba. Apabila terujinya seseorang hamba, maka dia disayangi Allah dan diberi petunjuk


RASULULLAH SAW bersabda: “(Iaitu) ada pada bulan Ramadan. Kerana itu hendaklah kamu mencarinya pada 10 hari terakhir. Kerana ia terdapat pada hari-hari ganjil, iaitu pada malam 21, atau malam 23, atau malam 25, atau malam 27, atau malam 29, serta pada malam terakhirnya.” (Hadis Riwayat Ahmad)




Aku bangun pagi bersahur. Selesai makan, dan macam biasa, mesti sdikit terlelap depan tb.
Aku terjaga dan terus solat subuh and tadarus alquran bersama keluarga.
selesai sudah tadarus jam9 aku bersiap pergi kelas agama ustaz ishak Din.

Hari ini kita hidup aman sejahtera dan syukur apa sahja yang ada, aku sedar, kadang-kadang kita diatas, ramai orang kenal pada diri kita, kadang-kadang kita dibawah, ramai orang tak nampak siapa diri kita ni.
Lumrah dunia. AKU belajar hari ini kat rumah ustaz yang kita berkawan ngan guna akal, kita berlawan ngan nafsu. Lpas je balik kelas ustaz aku ingat nak tidur, tapi tak jadi. Berjaya melawan nafsu tidur di waktu pagi ini adalah amalan baik sebabnya, sapa selalu tidur taime pagi rezki tak masuk ngan berkat.




aku dapat call 2 kali.
First call, nak call umai xdpt,so umai wat call, Umai nak bgtahu tak datang aaa MDR bnyak hal masing2, lagi pon kang balik lewat tu, solat magrib kang free tetinggal. kurangkan sosial bln puasa kan. keh3. alasan normal dalam hati, malas klua ruma walaupun terasa rugi nya nak kua bbuka puasa rramai. ada hari ada batas, lain hari kita balas. Jumpa lagi kalau ada rezki kwn2 MDR. MDR EDISI BERBUKA PUASA.


Second call.
Sedara kat johor call aku jam 4.40pm

Berita yang mengejutkan aku hari ini, aku dapat panggilan kematian, pemergian bapa saudara.
camna tah shima dah call yg aku jwb tekejut gak plak
"nurul mm, ko tahu tak", apa die, "pak darus, suami mak yah meninggal"
cepatnya dia pergi di bulan ramadhan. dengar kabar, orangnya sihat dan sebab semput je arwah pak darus pergi meninggal dunia jam2 ptg. aku macam tak percaya. mama pegi call mak cik. dan tanya mcam-mcam.
Ajal semua ditangan Allah. setiap yang hidup akan pergi jugak smuanya.
Al-fatihah Pak darus.



6 comments:

yusuf mujahidin ™ said...

salam

sehat? ;p

aduka said...

al-fatihah kpd pak darus..

Chaon Cornerz said...

Al-fatihah..

banyak2 kan amalan dibulan puasa nie.. semoga diberkati.. amin~ =)

zool said...

Inaalillah..
ada benda yang kita tak boleh tahu antaranya ialah detik kematian kita.. semoga beliau ditempatkan dikalangan org yg beriman

molmolla said...

Al-fatihah :)
semoga tergolong dikalangan mereka yg beriman insya'allah :D

/Dayah//Nurul/ said...

yusuf- sihat , tq :)

latip, cha on, zool- terima kasih :)

molmolla- amin

Pages