Tuesday, December 28, 2010

jangan ikut nafsu nak belanja

disebabkan lagi beberapa hari nak tinggalkan tahun 2010 and welcome 2011, semestinya ada year end sale. penat weh jalan-jalan temankan mak, pastu tak bawak pape untuk diri sendiri terasa macam weyyyyyy, ada barang tertinggal nak beli, aku dah lali bila mak aku ajak keluar beli barang dia, barang runcit pape jela, dia yang beli aku tukang angkat barang-barang. it's normal. saya anak mithali, waktu cuti sekolah saya memang rajin tolong mak. eh, saya bukan budak sekolah la.

jalan-jalan kalo dah penat mesti nak makan kan. so, mari jalan-jalan cari makan, dan cuci mata pape sajala yang menarik tertarik and the bom. kalo mak aku ajak aku keluar, bila dah lapar tak larat la nak berjalan dan penat, so biar perut terisi stabil dulu baru nak shopping dgn tenang kan or take time relax kaki kalo penat shopping pigi la minum air ke makan ABC ke.

aku tahu tengah SALE kalo akhir tahun, aku tak gila belanja sebab sale merata-rata tapi tengah year end sale kan aku la mangsa sale, sebb mak aku asik suruh aku temankan dia pegi jalan nak beli beg Bonia baru dia.


besar ihsan pic dari yahoo sale T_T


mari cerita macam mana nak kurangkan belanja

punya la panjang intro, aku nak cerita pasal kurangkan belanja :

1. Firstly rajin selidik, cthnya kalo minat makan kat luar mesti suka try tempat yang best utk selera sendiri dan nikmat nya kan. rajin-rajinla cari inisiatif selak kat website restoran ke, kat paper ke, pandai-pandaila belanja dgn bijak. aku teringin nak makan kat bora-bora ombak kat Ampang, tapi takpernah2 lagi pi sana. padahal rumah kat ampang je. pemalas, jgn jadi macam aku, kalo jenis aku ni masak makanan kat rumah je ler.

2. Bandingkan jenama, rajinkan diri jugak buat perbezaan keperluan barang yg korang nak beli. contoh mcm nak beli handphone baru buatla bajet amik differences sony and samsung, nak kamera yg lebih nice and steady amik la sony, eh aku bukan pengguna hp sony. ikutla citarasa korang. kalo ikut firasat aku memang nak beli camera dslr satu aku and akan tgk canon ngan nikon. tapi ikut bajet dulu. sebb tu tak beli-beli camera dslr, camera compact aku still elok and guna ngan duit sendri. later banyak duit kao decide la dayah nak camera dslr mana.

3. Jangan membazir, bila beli makanan tak habis tu cuba-cubalah sedaya upaya utk habiskan. membazir tu amalan syaitan. Allah tak suka pada orang yg suka membazir. kalo terbeli baju yang tak suka dan tanak pakai tu simpan dulu, bila dah simpan banyak pastu pegi hantar kan kat rumah anak-anak yatim. eh nak kurangkan belanja, kena ingat jangan membazir la.

4. Disiplin. Contoh mcm, berhenti beli barang yang mahal lepas tu tak nak pakai. mcm mak aku, dia beli barang selalu tak cek barang yang perlu di beli dan tak patut beli. aku perasanla jugak, sepatutnya cek dulu barang yg patut dibeli buat list things to buy, kalo beli je pastu barangnya dah ada kan mcm redundant plak. redundant tu berlebihan. disiplinkan diri bajet seharian yang boleh okay :)

5. UPdate. Bila syok tengok sale sana-sini, cek la kat katalog pasar raya yang terbaru. mesti ada harga terendah dan termurah pada pelanggan setianya gitu. biasanya member tesco selalu letak katalog kat depan tepi guard sebelum nak belanja kan. amikla satu belek jap, cek harga sebelum dan sekarang tu mesti ada yang murah. elakkan pembaziran ye. membazir tu tak elok, sebaiknya beli barang mengikut keperluan dan kemampuan. banyak dah cerita..done bye~

Ps- mak aku ajak pegi kl before habis SALE beg bonia :( just take it slow and let her take what she wants la.

pss- tak sabar tunggu results match bola akhir Malaysia rabu ni....

12 comments:

Aduka said...

wahhh.. ske entry ni..
=)

aishah said...

kena berjimat cermat ye dayah..

hans said...

aku nak shopping tapi duit tak ada
haih

P/S : Laksa Sarawak Versi Alor Setar Memang Sedap

The Sharkox said...

macam mana nak kurangkan tabiat shopping, senang je.. Say NO to YES..hahaha

hanaahmad said...

wah...elok diikut. hehe

/Dayah//Nurul/ said...

aduka- tq !

aishah- bagus

hans- try pi cucuk kat atm ko ada ptptn kan, jimat2 mmbawa berkat

The Sharkox- mana ada kata2 camtu. haha :D sndri mau ingt namanya tu

hana- kih3. slmt mencuba

noorafzan said...

daya..
akak nak gi shopping bila barang hantaran tapi year end sale pun dah ke penghujungnya.
huhu~

sabo je le.

Adriani said...

Hi sweetie!

Thanks so much for the lovely comment on my blog! :)

And yes! i love this entry...need to get these notes up my brain to stop me from overspending! :D

iedchan said...

hehe..entry bek tuk sy yg ske shopping ini...:P

Aus MeLankoLik said...

haha ,aku jarang shopping, selamat !

hans said...

selamat tahun baru
moga tahun ini lebih baik dari tahun lepas

P/S : Lepak Dengan Kawan - Kawanku Sempena Tahun Baru

/Dayah//Nurul/ said...

kak adriani- tqvm for dropby ! ouh biasa2 je entry. you're entry much happening and styles!

iedchan- bole2 la mcuba ;)

aus- lelaki mmg tak suka shopping ;)

hans- cptnya wat entry , tq bgtau

Pages