Saturday, March 27, 2010

Kerana Nasi Lemak. Because of you...Nasi Lemak ~ :P

Hi. Entry hari ni bertajuk nasi lemak. Ada apa dengan nasi lemak. Masyarakat Malaysia memang dah sinonim kalo nak makan senang, jom beli sarapan pagi. Roti canai, nasi lemak, kuih muih dan sebagainya. Tapi kalo yang jenis tak suka beli makanan kat rumah dorang makan masakan kat rumah iye.

Hari ini ai makan roti canai dan nasi lemak~

Erk. Teramat melampao kalao makan di waktu pagi untuk 2 jenis hidangan makanan berat yang berkolestrol woah. Biar aku terangkan. Aku makan roti canai pagi tadi. Balik je dari kelas ngaji Saturday pagi tadi aku bedal makan nasi lemak. Terbaik.
Sebelum makan nasi lemak tu aku teringat satu benda; makan lah nasi lemak balik ngaji :P bongok lapar sangat ke ;) nak ngaji pon tak senang.
Ok tipu je. Ada sorang student datang awal nak ngaji jugak lepas turn aku ngaji.
Sempat ngaji about 50 minutes tadi.

Berbalik Nasi lemak.
Jom tengok ressepi nasi lemak


ingredients:

Coconut Milk Steamed Rice
2 cups of rice
3 screwpine leaves (tie them into a knot as shown above)
Salt to taste
1 small can of coconut milk (5.6 oz size)
Some water

Tamarind Juice
1 cup of water
Tamarind pulp (size of a small ping pong ball)
Sambal Ikan Bilis (Dried anchovies sambal)

1/2 red onion
1 cup ikan bilis (dried anchovies)
1 clove garlic
4 shallots
10 dried chillies
1 teaspoon of belacan (prawn paste)
1/4 teaspoon of salt
1 tablespoon of sugar

Other ingredients

2 hard boiled eggs (cut into half)
3 small fish (sardines or smelt fish)
1 small cucumber (cut into slices and then quartered)

Method:

Just like making steamed rice, rinse your rice and drain. Add the coconut milk, a pinch of salt, and some water. Add the pandan leaves into the rice and cook your rice. Rinse the dried anchovies and drain the water. Fry the anchovies until they turn light brown and put aside. Pound the prawn paste together with shallots, garlic, and deseeded dried chilies with a mortar and pestle. You can also grind them with a food processor.
Conclusion: Serve with fried fish, cucumber slices, and hard-boiled eggs.
Ikut cita rasa masing2la
(Thanks kat rasamalaysia Web page; tadi baca macam2 resepi masakan Malaysia):P

Selalu mama masak nasi lemak, ai tolong makan. hehe. sori.
But now dah belajar masakla~
Tadda. Lepas dah makan. Nantok plak

Ps/ Makan tu berpada2. Biar makan kuantiti yang sedikit dengan pinggan yang kecil.
Berenti bila dah kenyang makan. Dan tido lepas makan nasi lemak. hahaaaaaaaa, amalan buruk tu lepas makan tido. Aku tido lepas zohor oke :)

4 comments:

chokio_nia said...

stakat ne, da byk kali aku mkn nasi lemak masakan senior..mantap weh..nak senior aku wat laki??haha

Nurul Hidayah Bt Jamal said...

mkn nasi lemak slalu cepat nganntuk.
oh nasi lemak senior brapa hengget :P

ザ-sylver-shooter said...

smlm mak tepon tanye dah makan ke blum..
"udah la mak"
"makn ape?"
"makan nasi le mak"
"nasi lemak!? rajinnye anak mak ni.."
"............"

-jgn posting mcm ni lagi ok, buleh menimbulkan rase dendam..:P

/Dayah/Hid/Nurul/ said...

haaha..nasib la . "nasi la mak"
sabar yeah

Pages