Sunday, April 17, 2011

Multaqa' Al-quran memories and astronaut Malaysia




Assalamualaikum an hi :)

syukur sekali lagi berjaya jugak saya utk merajinkn diri utk menaip entry yg baru. Malam semalam, mama dan aku dah lulus test pastu di kehendakki utk amik sijil Alquran ngan tajwid ni. ramai wuu yang hadir kat Crown mutiara plaza hotel, Jln sultan ismail, tapi kebanyakkan nya orang tua. aku diantara org tua kan, bhaha. kami sampai pukul 6, ingtkn ada rehearsal penyampaian sijil rupanya tidak.

sblum tu, saya ingin berterima kasih pada mama, cikgu, kawan-kawan, along ngan akram sebab turut ngikut kami bersama-sama kat majlis ulu gemilang malam tu. contoh sijil Alquran ni siap dapat markah masa jawb test tajwid ngan Al quran ari tu. 2 sijil untuk kenangan sampai bebila siap kata mama nak laminate. tapi aku letak satu je contoh sijil ni la. sijil lagi satu tu ada markah, malu je nk tunjuk sebb markah tak dapat A+,

tapi satu benda nak ingat seblum dapat sijil ni kan masa jawab test tu, aku rasa aku boleh buat better than ari tu. First bacaan lps Al fatihah dah mmg nervous, pastu jawab tajwid macam tak tahu jawapan padahal tahu. pastu ada soalan sejarah mana aku nak hafal nama org yg membukukan Alquran -.-" xingat sume tu, sebenarnya masa tengah exam sepatutnya be cool and practice bacaan yang biasa di soal bahgian tajwid2 favourite yg nak di soal.
apa pun ini memories kan, takpe, syukur berjaya
cth sijil yg dpt, ini sijil saya, tulisan mmg dalam jawi,
dgr khabar majlis multaqa ke-5 ni spatutnya di sampaikn ole sultan Pahang, tapi dgn redho Sultan xde, takpela x de rezki, atleast ada org yg bertanggunjwb sampaikan sijil tu

dalam masa nak naik stage tu, mc sebut nama salah kat aku, aku jalan je la sbb masa awal-awal lagi org event tu kata kalo salah sebut nama just jalan je lah, at last senyum tanda gembira ngan sempat plak amik gambar bersama zila jalil dan kartina aziz yang kebetulan ada situ. anak zila jalil dapat sijil sbb tu zila jalil ada jugak, so sempatla mintak kebenaran amik gambar selebriti,

kartina aziz tu kat tgh, dia femes dgn pelakon mami jarum tp kini telah bertudung,

zila jalil ni bermula sbg pelakon yang lawa dan lembut orgnya, skarang dapt jd pengarah xsilap,

Overall event ni oke, tapi management xsistematik, ada yang kena improve, lps dapat sijil baru dapat part makanan one by one menu. last menu utk air kopi tu xlarat dah nk teruskan, kami amik gambar pastu balik rumah memasing, sampai je kat rumah, dah pening lalat around time 12.20pm sbb jammm keluar rumah jam 5ptg, mama kat tgh seat, along yg drive mcm xnak drive moody sebb mama kata macam-macam, sepatutnya along jgn cpt melenting masa nak drive sila jgn beremosi, mak cik mai ada tu kat kereta kita, dia kawan mama tumpang kereta pegi sekali, chill-lahh

oke itu je,

eh eh ada benda mcm nak tinggal je nk cite, ari jumaat lps tu ada event management kolej amik part menjemput angkasawan Malaysia , angkasawan yg berjaya menjejakkn diri kat angkasa on 10 october 2007, sebenarnya angkasawan Malaysia ni berjaya jugak singgah kolej saya, so event stat jam 9 to 12.30, mcm tak percaya jugak Dato dr sheikh muszaphar dan abgnya dtg kat kolej,
dr bagi ceramah psl pengalaman hidup dia, mcm mna nak naik atas angkasa tu, dgn lelain,

aku kagum cara dia jelaskan satu persatu soalan yang disoal, dpn mata aku sendiri tgk dr sheikh jalan baru aku percaya pastu sempatla baru nak kua kan camera amik gambar beliau :)

oke yg gambar lain ada kat facebook :)

Bye

Ps- nak sambung assignment 3000 words nak hanta besok
ps- tersalah taip tadi zila jalil , bukannya zila aziz , thanks hana yg bgtau
ps- kekdg kan rasa mcm nak buang belog sendiri, sbb pe, sbb semlm adik aku tanyakan psl blog murah ini

4 comments:

man yusoef said...

bagus kan skrg ada kelas2 macam ni...harapnya dapatla dipraktikkan ilmu tu..huhu...man pon ilmu tajwid tak mantop...huhu..wah, tak pernah jumpa dr sheikh muszaphar...penah jumpa dr faiz jek

hidayahjamal said...

man yusoef- thanks, ilmu tu kena amalkan, dr sheikh mmg gagah orgnya :)

sherah said...

alhamdulillah bestnye nampak boleh tambah iilmu akhrat :)

hidayahjamal said...

sherah - yes sherah :) thanks

Pages