Thursday, September 8, 2011

Pencarian the other one

WAH. Bukan main lagi entry nak bubuh bm bi sekali. Aku ada keje, tapi mehla taip entry sikit. Dalam banyak kerja (banyak lagi keje erk) nak kena buat masa kat kolej tadi ada jugak soalan akan aku tanya balik kat diri sendiri kat rumah. Macam mana nak cari pasangan dengan life yang normal ek.

Pagi hari tadi kawan aku kata, kalau belum kawin, kena mula mencari. Mencari seorang yang istimewa untuk teman hidup bersama la. laki ngan pempuan family happy ever after, eh balun jela ayat ni asalkan aku faham. kawan aku cite tengok madame umur dah 30 tahun anaknya baru 4 tahun, pastu madame nak sambung study phd dekat 3 tahun, disitu boleh dilihat makin banyak tanggungjawab, banyak jugak komitmen. Mana nak kerja kena bahgikan masa, tambah study, sambil jaga anak dengan orang rumah. Tapi mesti pandai handle la kerja yang nak dibuat tu, pengorbanan tu penting. Orang yang tahu apa yang dia nak mesti dia tahu apa yang dia nak kan. Kawan aku sibuk la gosip sikit, kalau dah nak amik PHD nanti anak baru satu, bila dia dah 40 tahun anak dia baru umur berapa pulak. Disitu ada makna tersirat, jangan kawin lambat rupanya ek..

Kawan aku perli aku sendiri sebenarnya ye hari ni, single kena mula mencari pasangan sesuai. pasangan sesuai, ades, aku manade pengalaman bab date ke hapa semua ni. Mulanya aku ada prinsip tanak cari benda couple love semua ni, tapi bila aku fikir 2-3 kali, mungkin MUNGKIN MUNGKIN MUNGKIN (berapa banyak mungkin ni haaa) kena ada usaha semuanya kalau nak carik teman sejati eh teman hidup bersama la. Mulakan dengan bismillah pengenalan, awak..jom kita kenal nak (biasanya aku dapat dialog tu, pastu aku sendiri ni selalu mengelak nak jawab ayat tu kalau orang yang aku tak kenal sebab weh, perlu ke)..

Prinsip aku sekarang dah berbelah bahgi, aku kena start belajar blind date segala sume la ni agaknya agaknya AGAKNYA LA ek, tapi hati-hati kot. ades, banyak nya nak mengeluh. Aku ingat nak tanya mama boleh tak kita (kita tu aku la) aku nak carik lelaki beriman untuk dipinang, maybe yang memana lelaki beriman macam ustaz ALA-ALA imam muda ke yang boleh menjamin masa depan. Eh tu bukan perigi carik timba ke, bangangla aku nak cite ni bab relationship. Yang pasti, mungkin aku kena bukakan hati sendiri dahulu. semoga bertemu jodoh sesuai. Amin.

Contoh nak ngorat orang kat facebook boleh try cani gak kat pic ni kan :D ohoi takutnya nak cari pasangan kalau xada pengalamanimage

Credit kembartolo picture,

Ps- agak agak, AGAK AGAKNYA LA bila UMUR yang sesuai untuk seorang perempuan berkahwin ye? Okbai sori panjang pulak entry

13 comments:

Aduka said...

pergh.. entry ada makna ni..
tu la dayah. dah kena start mencari dah ni.. umo makin lama makin meningkat.. ppuan sesuai kawen umo 20 tahun ke atas.. sbb waktu tu pompuan cukup2 matang utk lahirkan anak.. nice info kan? kihkihkih.

reenapple said...

setuju3... mak kita pom asyik ucap benda sama... even kita belajar pom tak habis lagi... hahah
tapi single is Ok dari couple??? eh??

A.I.Z.A.T said...

Salam..
1st of all, thanks sbb singgah blog saya..psl entri ni, saya nk ucapkan 'goodluck' la ye..bgs la, kurang2 ada usaha utk cari jodoh.. tp apa pn yg kita buat, smua msti ada limit.

p.s - nk tau, camne ye jumpe blog sy tu? hehe

hidayahjamal said...

aduka- 20 thn ke atas tu brp, umur tu kasi spesifik bole?

reenapple- mak awak kata apa?

aizat- first..serius dah xingat, tp mmg sy suka entry jujur awak, lgpon aizat dah lama dlm blog list sy masa awal2 lg sy mem-blogging :) tq

Mario said...

ooo...klu dah tulis camni mmg dah layak dah...ekeke

KIC said...

mula dr bawah..
memang kena cri..bukan blh dtg sndiri..=)

Brilliant Marjan said...

skrg ni pun dlm proses mencari..tp yg penting, carilah yg ada agamanya sbb dari agama tu ada mcm2..kerja, tanggungjawab dll

selain tu tawakal pada Allah

Encik Psychopath said...

Best ke bercinta ni?

hidayahjamal said...

Mario- ye sy sedar :)

KIC0 doakan kejayaan sy ye :)

Brilliant Marjan- ok thx sy fhm

Encik psyco- sy tatau, kena test? jom test haha :D

Apih said...

saya single. jom kapel

Ain said...

Susah juga
nk cari jodoh ni kan.. hahah XD
Seb bek Ain studi lg .. ngee :D

syazwan tahir said...

terjah sini balik! :D nice belog...terima kasih coz sudi terjah2 di enciksyazwanpunyablok.blogspot.com

salam kenal. :)

hidayahjamal said...

apih- lajunya, awk keje pe

ain- nasib bek yg cane ni ain?

sywazwan- ok :)

Pages