Thursday, September 22, 2011

Hujan turun

Assalamualaikum, agaknya dah satu dua kali je aku nak taip entry ni melainkan wordless wednesday tu haa. sikit cenonit je cerita kat entry, rasanya semua orang perasan kenapa asik hujan je ye. Semalam aku tanyakan mama, kenapa asyik hujan?

image

Mama jawab memang nak hujan, hujanla, eh macam ayat kunfayakun je (maksudnya kalau jadi jadilaaa)..hoho, aku dapat list la kesan hujan tak henti:

- Kerja susah sikit nak jalan, tapi kita kena usaha kan ye dak, (cth, nak keluar rumah, hujan je..sepatutnya bole naik kereta kan)

-Bole demam.. badan aku tak cukup darah (kat kolej semalam ada hari derma darah, aku dah siap tulis borang nak derma darah da, las-las nurse cek aku tak cukup darah ler)

-Kucing aku buat perangai kencing merata-rata kat rumah

Tapi, sebab hujan turun ini mesti ada sebab, sebab hujan turun ikut cuaca, kita biasa dengar kan, masa berdoa yang sesuai masa hujan, so doa la banyak-banyak, biar segala urusan dipermudahkan. Sekarang aku rasa energy kat badan macam low je kekadang rasa macam xsihat je, tidor lewat bangun terawal, ingatkan bila takde kelas relax, tapi ada benda nak buat. siap letak reminder ni jangan lewat datang kelas, hantar first draft and so on.

FYP (Final year project) okay tapi banyak chapter nak kena revise nak edit lagi sebab aku tak pandai, badan kurang okay, adala sebab semalam penat, balik je kolej terus hujan tak henti-henti, renyai hujan aku terus amik moto bawak balik, kena redah dengan hujan. Balik rumah je mak ajak pegi Carrefour area Ampang, betul ke aku eje carrefour tu, haaaa satu tempat tu baru kot sebab tak penah pergi mak aku masuk je kedai tengok barang, masuk je mall time pukul 4:15 balik sampai 5:40 hujan lagi tu, bawak balik barang-barang raya macam tempat letak cuci pinggan baru, alas kusyen tengah carik tapi tak jumpa, aku ni dapat upah jagung panas teman mak.

Ok bai

Ps- Aku puasa syawal, tengah fikir kalau xcukup darah, nak cukupkan darah cane..takkan nak makan daging jek, ok serius, bye

11 comments:

Anisa Hang Tuah said...

hujan.buat saya nyaman.

hanaahmad said...

makan kerang dayah. heh, hujan ni buat aku batuk2. take care dayah. :)

Iwanski said...

hujan itu rahmat... bila terdengar titisannya berguguran di atap genting rumah terasa bagai irama yg indah.. tambah indah lagi kalau atap umah tersebut td bocor... huhu...

Chaon Cornerz said...

musim hujan biasa la dapat demam2 nie. tapi kalau tak mau demam jangan main hujan.. dengar cakap mak.. dok kat rumah je.. =)

Ain SSB said...

Bila Ain dlm umah, Ain suka tengok hujan kat luar, buat diri tenang :)

Btw Dayah, good luck ye on your project! :)

hidayahjamal said...

anis- peace, tido lagi enak masa hujan kan

hana- ala kerang aku tak makan

iwanski- haha, pandai mengarang ayat ni

chaon- baik cha

ain- thx dear :)

meaw said...

hujan la best,boleh tidur kroh kroh kro,hehehe...


good luck for ur FYP yawwww :D

Atiqah Wadiah said...

hujan itu rahmat~

Hans said...

hujan itu pembawa rezeki

hidayahjamal said...

meaw- thx :)

atiqah- hujan dtg daripd kuasa Allah

hans- waktu hujan turun doa mustajab, insyaAllah termakbul

Dr Zatiel Ismail said...

i like hujan. ;)

Pages