Thursday, November 10, 2011

Interview on call

Tengahari tadi aku ajak mak pegi makan Tutti frutti, aku tak tahu pon tutti frutti tu jenis makanan yogurt, so aku pegi kat Axis Atrium kat Taman dagang, orang tu kata 100gram rm 5.30. Tiba-tiba ada call, aku hello tapi aku tengah angkat cup nak isi makanan tutti frutti so aku cancel kan nak angkat call. Aku tak tahu call sapa. angkat terus

 image hello abang manis…

joseph- hello, may i seapeak (speak) with Nurul Hidayah…., and I’m  Joseph from HSBC Global resource

me- hello, yes..i am speaking, sorry i can’t hear you so much…(serius..first time on call interview, so kalau ada call masa korang kat luar better carik excuse next time call)

Joseph- Ok, maybe i could call you again IMMEDIATELY..

me- sure, ok (so i hang up the phone and go to some magazine shop, kurang sikit bising)

Joseph- hello nurul, how are you (back in-interview, i received your application through jobstreet….and there are several question that i would like to question in this interview)

me- hello, ok joseph..thank you for calling back…i neve thought that i would get interview call

Joseph:-

1) How are you

2) What did you know about our company (aku tak tahu blur..tibai, jawab)

3) Why should we hire you

4) What can you do

5) Practice your english girl..don’t be nervous, (critic and comments..in good way)

Btw, thanks for calling me for this call interview.

 

Conclusion, aku tak jadi makan tutti frutti, and confirm tak dapat job camtu, takpe..jangan mengalah. First call interview worst, but maybe ada rezeki lain. Doakan kejayaan ku..semoga mudah dapat kerja, aku nak simpan duit beli smart phone, haha..takla, aku nak bayar balik jasa mak bak, tanggungan pinjaman ni lagi.. nice try jela.

Ps- berharap dapat siapkan report buku fyp besok

12 comments:

Jan said...

wahhh... mesti terliur tgk gambar tutti pruti aku kan.. hehehee... GOod luck! jobstreet mesti akn kol je nnti.. mesti sangkut jugak tu.. :)

mirakim said...

sbrla..miera pn tgh cri kje yg btoi2 seswai..doakn miera skali ye..huhu

bukan retis said...

insyaAllah akan dapat..kalau tak dapat pun..rezeki len ade.hee

dayah said...

jan- insyaAllah..xminat sgt tutti tu sgt lps tgk jenis yogurt

mira- sama2 doakn terbaik ye

bukan retis- rezki ada dimana2 kalau ada usaha gak kan, doa..yg penting kan ;)

~eZmALiZa~ said...

whattt?? tutti fruity at axis atrium?? axis atrium tu sebelah rumah kita ajeeee....!!!!!

opsss...sorryy, komen takde kaitan dgn entry..hehehe :P

semoga dayah dapat ape yg dayah impikan :)

dayah said...

eza- lenkali leh lepak sesama mau? klau awak free and sudi, hee thanks

bloghok said...

amin

Benrauf said...

My first call interview pun worst jugak. Tgh kerja masa tu so tak dapat nak concentrate. But I improved myself, so my 2nd call interview is how I get my current job.

Nadha said...

Good luck Dayah! Aku tak pernah kena kena interview through phone call. Mesti cuak kan? Hehe..

dayah said...

bloghok- mudah dpt kerja, amin

benrauf- so kena wait i guess

nad- gile excited nk jawab pon tegopoh gapah..kalau kau nak pandai jwb english interview, banyakkanla youtube job interview skills, mungkin senang nak jawab bila dah buat preparation..

MOSFET said...

belajar bidang apa? kalau IT or accounting dan masih mencari kerja .. send resume to my email address ye

dayah said...

MOSFET- email awak apa?

Pages