Tuesday, August 2, 2011

Sila jangan kecik hati,

Dalam diam-diam kita berkawan bersama, kekadang kita tak lepas buat silap ye tak. Apa yang penting bukan kerjasama je tapi menghormati sama lain, belajar lah setinggi mana ilmu yang kau nak tapi jangan lah sombong. (Perenggan pertama ayat macam xkena kan), hah orang ber-puasa taip entry.

Citenya begini, pada suatu hari, aku keluar pergi KL carik baju raya tapi tak dapat lagi baju raya, time tu first day before puasa camtula nak jalan awal karang puasa dah letih nak jalan carik barang, sekali terjumpa kawan lama. Hajat nak mencarik baju raya kurung moden ter-bantut dan terus tersenyum bersama sekejap kat depan kedai Destiny, area Semua House. Kami agak lama tak berjumpa, bila mata bertentang mata dan bercakap sesama lain, xtahu mana satu nak mula bercakap. Yang aku tahu kawan sebaya aku ini perempuan dan berjaya kerjanya ala Engineer kat bangunan Exxon Mobil. Orangnya bijak cantik dan serba-serbi kalau nak dibandingkan dengan aku ini apalah sangat. Masa mula aku jumpa famili dia time tu dorang berlima termasuk dia, bapak dia tegur kan aku semakin tinggi, kan aku dah besar. sebab tu la tinggi. Heh, dah lama tak jumpa, raya pon diorang tak sudi datang rumah kita sebab mungkin tak rapat. Sebenarnya kawan aku tu dia baru saja lepas bertunang yang aku tak dapat tengok dia bertunang (tak apa, belum kawen lagi kan just majlis bertunang),

Aku cakapkan tahniah  dan selamat bertunang, pastu mak aku kata bila nak kawen pulak, dia jawab tak tahu tengok mak dulu (aik, bukan ke awak yang nak kawen, ke mak yang menentukan segalanya, eceh malu la dia nak cite kot). Sebenarnya happyla dia, lagipun dia orang yang cantik, mak dia adalah saudara Dato Siti Nurhaliza, eh orang cantik selalu nampak kaya ke tetiba.

Sebab apa aku ada sikit kecik hati sebab kita dah lama tak jumpa, bila dah terjumpa secara mengejut kat depan kedai, sampai hati tak kata apa-apa sekejap lepas aku ngan mak baru saja belek baju kat kedai situ (dayah, kau ingat kau siapa nak halo okbai). Aku cepat terasa pulak bab saying goodbye. Mak dia berkawan dengan mak aku dulu memang dah lama masa aku darjah 5 lagi, tapi kesian. Hubungan kami berkawan tak rapat, ala macam memilih untuk berkawan someone. Ada benda kita nak tahu jugak dengan cerita dia sekarang, tapi sapalah kita. Bersabar sendiri sebab tetiba nak taching ni kenapa ok bai

image Ps- Masa dapat mesej selamat berpuasa dah cukup happy kan hati saya sikit. Sori beremosi sangat kan

6 comments:

Anisa Hang Tuah said...

jodoh :)

Ain SSB said...

Alaa takpe Dayah, InsyaAllah Dayah nnt lagi better in the future! ;)

man yusoef said...

mungkin dia terkejut tetiba jumpa kot..lantas beliau blur utk mengucapkan kata2...tak eh? okbai

fairuz said...

aku macam setuju plak komen man yusoef ni. hahaha kbai

Solihin Zubir said...

dia tergamam kot sbb lama sgt x jumpa.. so lidah terkelu.. cewah.. think positive.. :D

Hans said...

hahahahah
aku pun rasa pendapat aku sama macam man yusoef

Pages